Røde kors velger side

Røde Kors’ Internasjonale Komité (ICRC) har valgt side. Komitéen uttaler seg om sikkerhetsgjerdet som Israel bygger mot «Vestbredden» for å hindre tap av liv på Israelsk side. Den mener gjerdet (de kaller den mur) er i strid med internasjonal lov siden den går på palestisk side. Hva er palestinsk side? Er det det landet som Jordan okkuperte ulovlig i 1948, og som Israel tok kontroll over etter at Jordan angrep dem i 1967? Det landet som i Bibelen beskrives som Judea og Galilea.

Røde Kors har i sine statutter på sin egen hjemmeside:

Røde Kors’ Internasjonale Komité (ICRC) er en upartisk, nøytral og uavhengig organisasjon hvis utelukkende humanitære oppgave er å beskytte deres liv og verdighet som blir ofre for krig og internasjonal vold og å tilby dem hjelp. Den dirigerer og koordinerer de hjelpetiltak og aktiviteter som settes i verk av bevegelsen i konfliktsituasjoner. Den etterstreber også at lidelser unngås ved å fremme og styrke internasjonal lov og universelle humanitære prinsipper.

Røde Kors kan ikke etter dette kalles verken upartisk eller nøytral, men de har altså tatt parti mot de ofre for terror som finnes på israelsk side av grensen, og nå også på Israelsk side av gjerdet. Og styrke internasjnoal lov er nå altså å stikke kjepper i hjulet for mennesker som ønsker å beskytte seg mot terror.

De skriver også en artikkel som egentlig sier mye bra om det å være nøytral. De hevder at det ikke har noe med naivitet eller passivitet å gjøre, men at man noen ganger må slutte seg til og oppfordre til tiltak som hindrer overtredelse av internasjonal lov. ICRC kan ikke diskriminere mellom ofre på «rett» eller «feil» side i en konflikt.

Da er det på sin plass å etterlyse en kraftig fordømmelse av all terror fra palestinernes side, og hvis ICRC mener sikkerhetsgjerdet er feil, er det nok bra å komme med alternativer, og argumenter som biter på det faktum at et tilsvarende gjerde mot Gaza har hatt tilnærmet 100% livreddende effekt. Hvis ikke, blir dette å bryte med nøytralitetsprinsippet. Moshe Ram, Israels konsul i Chicago kommer her med en del argumenter for den absolutte nødvendigheten av å bygge gjerdet (les ett av dem på slutten av artikkelen hvis du vil slippe å registrere deg hos Chicago Tribune). Et sammendrag på norsk av denne artikkelen kan du lese her.

Klipp fra artikkelen i Chicago Tribune:

Is Israel’s anti-terrorist fence effective? Just ask the students of the ORT High School in Yokneam, southeast of Haifa. On Dec. 3, 2003, Israel’s security forces apprehended two would-be suicide bombers from Jenin, whose target was that school, as they tried to cross into Israel. Investigators said they were told «that they had chosen the location because there is no fence preventing them from entering Israel.» Or ask the people of Netanya, Hadera and other northern Israeli cities and towns who have lost dozens of their citizens in terrorist attacks their view of the fence that now shields them. Their response will be a resounding: «What took so long?»

Dette innlegget ble publisert i Midtøsten og merket med , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.