Reaksjoner på likvideringen av Yassin

17. feb 2010: Linker i denne artikkelen kan være utdatert

Her er noen kjappe utdrag fra uttalelser av ledere, internasjonalt og nasjonalt, samt noen linjer til slutt om kveldens diskusjon i Redaksjon EN, NRK. Vi bør merke oss at vi her snakker om en person var den øverste leder for terrororganisasjonen Hamas, som er ansvarlig for 425 angrep siden september 2000. I disse angrepene ble 377 personer myrdet, og 2.076 sivile og soldater ble såret. Av disse var 52 selvmordsangrep hvor 288 israelere ble drept og 1.646 såret.

Hosni Mubarak, Egypt:
Mer brutalt enn noen kan forestille seg, vi fordømmer dette, vi hadde lagt alle våre krefter i fredsprosessen (!), nå stopper vi alt…

Kofi Annan, EU:
Fordømmer henrettelsen, er imot internasjonal lov…

Javier Solana, EU:
Fordømmer alle former for dreping, men denne fordømmer vi enda sterkere…

Jack Straw, Storbritannia:
Vi forstår at Israel må få forsvare seg, men… Slike henrettelser er imot internasjonal lov.

Dominique de Villepin, Frankrike:
Frankrike fordømmer på det sterkeste. Slikt tjener som brensel på bålet.

Asma Khader, Jordan:
Fordømmer denne kriminelle handlingen, hinder for en varig og fremgangsrik (!) fred for alle menneskene i regionen.

Kjell Magne Bondevik, Norge:
Fordømmer denne handlingen, som vi og fordømmer terror fra palestinsk side…

Alon Pinkas, Israels ambassadør i USA:
Dette var det riktige å gjøre.., han var ingen åndelig leder. Vi snakker ikke om Mor Teresa. Han var arrestert to ganger, først av egypterne. Han sto bak drap på hundrevis. Kvinner, barn…

Hasan Rahman, repr. for palestinerne:
Absurd å påstå at en nesten blind mann i rullestol (!) skulle utgjøre noen trusel mot en av Midt-Østens største militærmakter.

Jan Petersen, Norge:
Helt klart at Hamas er en terroristorganisasjon (!) Vi fordømmer terrorhandlinger (!). Men selvfølgelig rettferdiggjør ikke dette denne handlingen som er i strid med rettsystemet…

Morten Høglund, Frp:
Man må ha forståelse for at Israel går til et slikt skritt. På kort sikt kan det bli mer terror, men lenger fram kan det endre seg… Yassin var områdets Osama bin Laden…

I Redaksjon EN i kveld var Esther Kristoffer i tillegg til Høglund representert, og de to gjorde en god innsats for å få fram Israels desperate situasjon, og sette søkelyset på den ensidigheten som har preget Europa de siste årene.

At arabiske ledere fordømmer aksjonen er jo greit, det blir partsinnlegg. Men at vi i Europa, og i Norge, i en slik grad ensidig fordømmer uten å nevne de høyst spesielle omstendighetene som forårsaker slike handlinger, er en skam.

Det er en skam at statsministeren ikke kan uttrykke dette på en klar måte. Faktisk tar Petersen poeng for a) å klart ta avstand for terror, og for b) å få med seg at Hamas ER en terror-organisasjon. At de deler ut suppe til fattige er jo ikke grunnen til at Israel tok livet av lederen deres, så det er fullstendig irrelevant, som Kristin Halvorsen gjorde i Redaksjon EN, å nevne det i denne sammenheng.

Bra innsats av Morten Høglund! Vi skulle hatt flere slike, som tør ha en «ukorrekt» politisk holdning. Men som til gjengjeld kan legge seg om kvelden med god samvittighet.

Linker:
http://edition.cnn.com/interactive/world/0403/gallery.reax/frameset.exclude.html
http://edition.cnn.com/2004/WORLD/meast/03/22/hamas.reaction/index.html

Dette innlegget ble publisert i Terrorisme og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.