Josteins gale verden

Jeg hadde intensjoner om å gripe fatt i Jostein Gaarders kronikk punkt for punkt, og tilbakevise hans følelsesladde ytringer én for én, – hans innlegg var bare for grusomt til å bli stående.

Nå har jo imidlertid en hel del andre plukket fra hverandre stykket hans og satt skapet på plass, og jeg ser derfor ingen grunn til å angripe ham fra samme vinkel. Vi vil uansett garantert få en debatt om dette i lang tid fremover. Dette må man reagere på og ta stilling til om man skal kunne se seg selv i øynene.

Av det som er sagt, ser jeg hans historieløshet som det verste, sammen med den nedlatende, hånende tonen, samt måten han harsellerer med årtuseners gudsdyrkelse. Historieløsheten kan neppe skyldes uvitenhet, som document.no skriver:

Man kan si at kunnskapsnivået ikke er plagsomt høyt hos Gaarder eller hos mange andre som ytrer seg. Men dette handler ikke om kunnskap. Det er tanker som er uimottagelig for ratio. De er irrasjonelle.

Det handler derimot om ondskap, – en intellektuells bevisste fornektelse av Israels argumenter for denne krigen, – simpelthen deres gudgitte rett til å overleve, – til å beskytte sine kvinner og barn fra rakettene og terroren.

Samme ondskap som, – samme hva Gaarder sier og bortforklarer seg med, – satte i gang Krystallnatten og 2. verdenskrigs redsler for jøder verden over. Nå vil det vise seg om nordmenn kan se galskapen og synge ut, eller om vi også denne gang leder Norges gjenlevende jøder til fangetranportskipet «Donau.»

Hans Rustad: Jostein, du lyver!
Hans Rustad: Antisemittisme uten semitter
Helge Øgrim: Et forsøk på å svare Gaarder
Julius Paltiel (overlevende fra nazi-Tyskland) og Jon Bang: Josteins verden
Mona Levin: Styggeste jeg har sett

Dette innlegget ble publisert i Antisemittisme og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.