Charter med krav til utlendinger

Den lille kommunen Birr i kanton Aargau i Sveits har ikke mer enn 3900 innbyggere. Men kommunen har likevel merket innvandringen på kroppen i en større grad enn de fleste andre sveitsiske småsteder. I 60-årene bygget elektronikkonsernet ABB boenheter for sine utenlandske arbeidere, og i høyblokker og andre bygg, til sammen 500 boenheter. Totalt har Birr 46 prosent innvandrere.

Dette merkes. Den politiske ledelsen i kommunen sier «vi er ingen problemkommune, men vi har problemer. Og derfor må vi gjøre noe, før det blir enda verre. Mangelen på respekt og aktelse for medmennesker er merkbar, og skaper frykt og hjelpeløshet.»

8. juni skal kommunen stemme over et charter. I de politiske partier har man gått sammen om et papir som gjør det klart at det i fremtiden ikke vil vises noen overbærenhet med handlinger som seksuelle overgrep, vold på skolene, narkotikahandel, forstyrrelse av ro og orden om natten, og forsøpling. Utlendingene blir oppfordret til å lære tysk, og «å akte og ære sveitsisk skikk og bruk, og ære landets tradisjoner.» Kommunens borgere skal i fremtiden omgås hverandre på en «sedelig og verdig måte.»

Charteret har blant annet en artikkel som sier:

Talespråket i vår hjemkommune er sveitsertysk. Offentlig språk er tysk. Av fremmedspråklige innbyggere forventer vi at de skaffer seg tilstrekkelige tyskkunnskaper til å kunne uttrykke seg entydig og uten misforståelser.

Riset bak speilet har de også tenkt på. Den som ikke retter seg etter charteret skal straffes. I alvorlige tilfeller vil kommunerådet offentliggjøre forholdet. Utlendinger som gjør kriminelle eller lovstridige handlinger, trues med utvisning.

Eksempelet fra Birr kan bli en realitet flere steder. Flere høytstående politikere synes charteret er en god ide. Formann i det sveitsiske kommuneforbundet synes utviklingen går i riktig retning. «Hvis forsøket blir satt i verk og viser seg å virke, bør andre kommuner følge på» sier Peter Bernasconi.

Sveitsiske SonntagsZeitung (papirutgave)

Dette innlegget ble publisert i Innvandring og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.