Polarisering forestår

Venstre er ute av Stortinget, Krf minsker og har en åpenbar identitetskrise, og resten av sentrumspartiene sliter med både ideologi og i forhold til hvem de vil samarbeide med. Arbeiderpartiet vant tilsynelatende med sin koalisjon ved sist valg, men vet godt at de egentlig er på vikende front. I antall stemmer vant høyresiden. Hva kan være årsaken?

Lars Sponheim spår at Frp vil vinne på at velgere som vil ha bort den sittende AP/SP/SV-regjering ved neste valg grunnet at sentrum ligger i grus. Mye kan tyde på det. Men Sponheim slår det jo bare fast, han later til ikke å skjønne hvorfor, – han selv er jo

 den tydeligste eksponenten for effekten av nettopp velgerflukt fra sentrum.

Hva er det folk er opptatt av, mer enn nærmest alt annet? Er det ikke usikkerheten i forhold til fremtiden, tanken på pensjonen vår, velferden, tryggheten? Oljemilliardene våre varer ikke lenge når pensjonistbølgen kommer. Det vet vi. Innvandrerne nevnes stadig som en ressurs, og det sies stadig at vi trenger dem. Vi gjør det. Men vi trenger innvandrere som er i jobb, ikke innvandrere som går på trygd. I 2006 mottok én av fire innvandrere sosialhjelp. Det er neppe bærekraftig. Bare denne éne detaljen er for mange urovekkende.

 

Og hva gjør partiene i forhold til innvandringen? Venstre ville jo alene ta ansvar for all verdens flyktninger omtrent. Jeg husker diverse TV-debatter om emnet. Jeg møtte Sponheim på sykkel mange ganger før valget, og var på nippet til å stoppe ham og gjøre oppmerksom på at han var i utakt med velgerne. Neida, sånt gjør man ikke. Det hadde uansett ikke hjulpet, for sentrum vil ikke se det velgerne ser mer og mer. Nemlig at vi må få gjort noe med den store andelen av innvandrere som ikke er i jobb. Dette kan vanskelig oppnås om det ikke settes større krav til dem. Krav om norskopplæring inklusive kvalitetssikring av den blant de som allerede er i landet, og strengere krav til dem som søker om opphold. Og effektiv utsendelse av dem som har fått avslag på opphold.

Med mindre sentrum gjør noe med disse punktene i sine partiprogrammer, vil tendensen øke, og Frp vil få flere stemmer ved neste valg.

Dette innlegget ble publisert i Samfunn / politikk. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.