Nesten-ytringsfrihet

(Ytrings-) befriende lesning fra Thomas Nydahl.

Finns det en yttrande- och tryckfrihet inskriven i vår grundlag? Det finns bara två svar på den frågan: ja eller nej. Det finns inte någon nästan-frihet. Det finns inte någon kanske-frihet (och så förhåller det sig också med våra plikter: man kan inte vara nästan- eller kanske-ansvarig för sina handlingar). Antingen har vi yttrande- och tryckfrihet eller så har vi det inte.

 

Att vara hatad eller kränkt är oss alla förunnat. Jag har fått mail de här dagarna som bekräftar att jag är mycket hatad av muslimska män som talar om det för mig. «Vi är inte kristna och vi vänder inte andra kinden till», skriver de. Det är inte något jag skulle gå till polisen med. Men om jag blev jagad med yxa i mitt eget hem skulle jag tillkalla polis. Jag bryr mig inte om vem som hatar eller kränker mig. Koranen kan man läsa som en samling myter, men den är samtidigt en kränkning av all modern mänsklighet, som inte vill att livet ska styras av vad en krigsherre en gång i tiden tyckte och tänkte. Men istället för att tillgripa någon gummiparagraf vill jag ha en strid med blanka vapen. Den som vill «tro» får gärna göra det och därför också bläddra i Koranen när han eller hon vill. Men jag betackar mig för att påtvingas den ökenmoral som sprids från Koranen. Mitt liv, mina barns och barnbarns liv, ska inte styras av den.

Occident

Dette innlegget ble publisert i Samfunn / politikk og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.