Hamas brukte barn som levende skjold

Myndighetene i Israel nedgraderer nå en rekke opplysninger og fotos som dokumenterer at Hamas brukte barn som levende skjold, og sykehus som utskytningsramper for raketter. Ett hundre moskeer ble brukt som militære formål under Gaza-krigen.

Indignasjonen og protestene da Israel for eksempel angrep en moské i 2009 var overveldende, og også folk som ellers støttet Israel, var fulle av kritikk, også kirkens talsmenn. Norske myndigheter strømmet over av indignasjon og harsk kritikk, det var ingen ende på hvor opprørte man var. Se nederst for noen flere eksempler på beskyldninger og moralsk indignasjon. Overreaksjon, rettferdig kamp, det haglet med karakteristikker.

I en 500 siders rapport som kom ut mandag imøtegår Israel kritikere som anklager dem for overgrep og angrep på sivile. Rapporten imøtegår Goldstone-rapporten som kom i september, og arbeidet ble startet like etter at rapporten kom ut.

One example of the material revealed in the Malam report is an-until-now classified sketch of the village of Beit Lahiya in northern Gaza discovered by IDF troops during the operation, that details the extensive deployment of improvised explosive devices (IEDs) and snipers inside and adjacent to civilian homes. The sketch was discovered in a home of a Hamas operative together with several IEDs and Kalashnikov rifles.

Rapporten konkluderer med at Goldstone-rapporten er «svært ensidig, selektiv og villedende, siden den kun aksepterer Hamas’ syn, og presenterer alt sett gjennom Hamas’ øyne» og at Hamas ved å plassere sine våpen ved private hjem, moskéer og skoler, er hundre prosent ansvarlig for sivile tap under Gaza-aksjonen i fjor.

Mens Goldstone-rapporten hevder at «det ikke finnes beviser for at de stridende palestinerne blandet seg med sivilister med tanke på å bruke dem som beskyttelse» viser nedgraderte foto hvordan Hamas brukte sivile hjem som våpenlagre og kommandosentre.

In one home, the IDF discovered a note, written in Arabic, that read: “We are your brothers, fighters in this holy war, and we used your home and some of your possessions. We are sorry.”

This note, Malam’s report said, was a clear indication of how Hamas took over civilian homes to use to attack Israeli forces.

According to a previously undisclosed interrogation of a Hamas operative, one Hamas cell transported rockets on the back of a wagon in which children were also sitting. In other cases, the Hamas operative said, Hamas fighters disguised themselves as women carrying babies to ensure that they would not be hit by IDF troops.

The intelligence information is backed up by videos, including one declassified air force video from January 6, 2009, which shows a terrorist shooting at troops from the roof of a building. After spotting an Israeli aircraft, the terrorist goes to the building’s entrance and calls to nearby civilians to help him escape. A few moments later, a group of children arrive at the entrance to the home and the terrorist walks out.

Another video from January 13 shows a senior Hamas terrorist – spotted by an aircraft – walking by himself down a street. After spotting the aircraft, the senior terrorist runs over to an elderly woman walking nearby and continues walking next to her. Later, the IDF discovered that the “elderly woman” was really a Hamas operative in disguise.

Rapporten bringer også tallrike bevis på at moskéer og sykehus ble brukt både til å skyte fra og som våpenlager.

The Malam report brings countless videos and photographs of dozens of mosques that were used by Hamas to store weapons, functioned as command centers or whose grounds were used to fire rockets into Israel.

The report also details Hamas’s use of hospitals during the offensive, providing evidence that Hamas fired at IDF troops adjacent to and hid weaponry and senior operatives inside at least eight hospitals in the Gaza Strip.

Rapporten konkluderer med å peke på fire punkter i Goldstone-rapporten som er gjør den helt ubrukelig.

The report points to four basic flaws in the Goldstone Report: It does not deal with the nature of Hamas – its terrorist aspects and ideology; it minimizes the gravity of the terrorist attacks against Israel, focusing on rocket fire during the six months before Operation Cast Lead while devoting little space to the rocket and mortar fire that began in 2001; it does not deal with the Hamas military buildup in the Gaza Strip in the year preceding Cast Lead that threatened Israel, but at the same time did provide extensive historical coverage of the Israeli-Palestinian conflict; and it ignored the role Iran and Syria play in Gaza by aiding Hamas and supplying it with explosives and weaponry.

Jerusalem Post

Mer info om Gaza-krigen på Wikipedia

FN fordømmer Israel-bombing av skole
Norway: Extreme Expressions of Anti-Israeli and Anti-Semitic Attitudes
Støre fordømmer angrep på FN-bygning og sykehus
Bombet sykehus med 500 mennesker

Dette innlegget ble publisert i Antisemittisme, Israel og merket med , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.