Jødene – en viktig del av vår kultur

Glimrende kronikk i Aftenposten i helga, – nå på nett.

For meg er det jødiske blitt stående som noe livsnødvendig, en kulturell antioksidant. Uten den bevisstheten jeg har ervervet gjennom deres verker og tenkning, ville jeg vært et kjedeligere menneske, mer selvgod, mer banal. Jeg ville tatt færre omveier. Et slående trekk ved jødedommen er dens skriftkultur, som i forhold til den kristne tradisjon er dynamisk og foranderlig. Der en rabbiner forventes å kommentere og nytolke Toraen, skal presten holde seg bokstavtro til sin Bibel.

En jødisk forfatter skriver gjerne inn et tvisyn, en ambivalens, viser rusket i maskineriet med tristesse og ironi. Italienske Italo Svevo (Ettore Schmidt) hevdet at hans familie var hundre prosent assimilerte jøder, men faren hadde en fremstående posisjon i det jødiske samfunnet. Dét er muligens et truende trekk ved jøden, at han er så tilpasningsdyktig?

Dette er et massivt forsvar for jødene, skrevet i vantro over at jødehatet griper om seg i det norske samfunnet, slik det er gjort rede for i NRK og Leif Knutsens innlegg i Aftenposten 17. mars. Aviser følger opp med artikler der man skyter på maktesløse lærere, som har mer enn nok å gjøre med å tilpasse seg skolereformer, fôre elever med Ritalin og ellers forsøke å lirke inn litt folkeskikk.

Astrid Nordang: Under en gul stjerne

Dette innlegget ble publisert i Antisemittisme og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.