Nørgaard: Gå til kildene

Lone NørgaardLone Nørgaard skriver i Jyllandsposten der hun råder oss til å «gå til kildene» – les Koranen, så vi bedre kan forstå rettroende muslimer. Hun har lest Kåre Bluitgens gjendiktning av Koranen og «Koranen kommenteret» av samme, og oppsummerer, – ganske så i tråd med min egen oppfatning etter å ha lest Koranen noen ganger på norsk:

Koranen er Guds åbenbarede ord til sit sendebud Muhammed (570-632), islams profet og stifter. Koran betyder oplæsning/recitation, og den består af 114 kapitler eller suraer ordnet efter længde, altså ikke kronologisk. Som åbenbaret skrift anses Koranen for ufejlbarlig. Endelig enighed om en historisk korrekt rækkefølge af åbenbaringerne er aldrig blevet opnået.

Koranen er uløseligt forbundet med Muhammeds liv.

Mennesket må ikke sætte spørgsmålstegn ved noget af det, Gud kræver af det, herunder de fem søjler alias fem krav i islam.

Senere udsagn om et emne ophæver et tidligere vers, hvis udsagnene er modstridende. For muslimer er der intet mystisk eller betænkeligt ved de ophævede og ophævende vers. Eksempel: »Der er ingen tvang i religionen« (Sura 2: 256) bliver ophævet (abrogeret) af »Når de fredhellige måneder er omme, skal I dræbe dem, der sætter andre ved Guds side, hvor som helst I finder dem!« (Sura 9: 5) [Uthevninger foretatt av red.]

Mænd står over kvinder (Sura 4: 34): »Mænd står over kvinder, fordi Gud har givet nogle fortrin frem for andre, og fordi de har givet ud af deres ejendom. De kvinder, der handler ret, er lydige og vogter det skjulte, fordi Gud vogter det. De, fra hvem I frygter genstridighed, skal I formane, lade alene i sengen og slå.«

Fristelse til frafald er mere alvorligt end drab (Sura 2:191 og Sura 2: 217).

Paradis-Helvede-temaet spiller sammen med dommedagstemaet en meget væsentlig rolle

Især den sidste pind er værd at lægge mærke til. I hvert fald har den givet mig en nøgle til en forståelse af, at så mange unge muslimske mænd er parate til at ofre livet i jihad alias hellig krig mod de vantro = ikke-muslimer. Når Paradiset lokker med storøjede jomfruer (det endelige antal er lidt dunkelt), der er klar til dem, der lider martyrdøden i den gode sags tjeneste, og martyrerne in spe tror fuldt og fast på lyksalighederne i Edens Have – tja, så begynder nogle af brikkerne at falde på plads.

Køb eller lån Kåre Bluitgens bøger. Med hans indføring i teksterne bliver det langt nemmere at forstå tankesættet hos rettroende muslimer. Og også hvorfor islam og sekularisering fremstår som uforenelige størrelser.

Jyllandsposten

Om Lone Nørgaard
Lektor, cand. mag. (dansk, engelsk, filosofi, kjønn, kultur). Arbeider som voksenunderviser, freelance-journalist og foredragsholder. Samfunnsdebattant og forfatter av diverse bøker, blant annet «Storm over Europa. Islam – fred eller trusel?»
Dette innlegget ble publisert i Islam og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.