Økende antisemittisme i Europa

Ungarn:
I Ungarn vant høyresiden søndagens valg, og med ca 53% til den moderate høyresiden, og nærmere 17% til ekstreme høyrekrefter, som også er beryktet for sine antisemittiske holdninger, er det grunn til uro for Europas jøder.

Jødiske grupper i Europa har anklaget partiet Jobbik for rasisitisk og antisemittisk hat. En av disse gruppene kalte søndagens valg for «en bevegelse i retning av åpen antisemittisme» som for første gang etter nazitiden har fått fotfeste i landet. Søndagens seier for høyresiden er først og fremst på grunn av fattigdom og arbeidsledighet, som velgerne håper høyresiden vil gjøre noe med.

Ungarske jøder gikk i protestmarsj søndag, for å markere motstand mot den senere økende antisemittisme i forbindelse med valget. I påska ble en rabbi angrepet i sitt hjem, og det har vært episoder med vandalisme, og opptøyer forvoldt av nynazistiske grupper.

Partiet Jobbik benekter alle anklager om antisemittisme, men er åpne på at de er politisk pro-arabisk.

Arutz Sheva

Skottland:
En skotsk sheriff har avgjort at demonstrasjoner rettet mot israelske borgere ikke er antisemittisk eller ulovlig. Avgjørelsen ble tatt i en sak der en konsert av Jerusalem String Quartet ble forstyrret av en liten gruppe av demonstranter som ropte «de er israelske militærmusikere! Stopp folkemordet i Gaza, boikott Israel!» Anklagerne argumenterte for at forstyrrelsen var «grovt rasistisk» fordi man rettet den mot israelske borgere og ikke representanter for staten.

Sheriff James Scott mente imidlertid at å dømme demonstrantene for rasisme fordi de anklaget Israel, kunne lede til en situasjon der man ble ute av stand til å protestere mot en navngitt stat av frykt for å bli anklaget for hatforbrytelser. Demonstrantenes forsvarer Aamer Anwar kom med lignende argumenter, idet han advarte mot at saken kunne sette en «farlig presedens.»

Demonstrasjonen var iverksatt av Den skotske palestinske solidaritetskampanjen, en gruppe som sammenligner Israel med Apartheid i Sør-Afrika, og har en agenda som lyder «Vi kjemper mot en jødisk herskerstat i Israel/Palestina som andre kjempet mot en hvit herskerstat i Sør-Afrika eller Alabama.»

Lignende demonstrasjoner har skjedd senere, inklusive en i mars i år, da kvartetten ble forstyrret da den spilte i Wimore Hall. Kvartetten offentliggjorde da en uttalelse hvor de kalte hendelsen «feilvurdering» og «hensynsløs». «Kvartetten representerer ikke mer Israels regjering enn hva publikum representerer Storbritannia,» slo uttalelsen fast.

Medlemmer av kvartetten holdt også frem sine pasifistiske holdninger, – «da dette skjedde, var ingen av oss i stridende avdelinger, vi avtjente vår verneplikt (i IDF) som musikere.» Dessuten er to av medlemmene i gruppen også med i det israelsk-arabiske Divan-orkesteret, ledet av komponisten Daniel Barenboim.

«Det er destruktivt at vi, som prøver å skape gode forhold mellom israelere og arabere blir utsatt for demonstrasjoner av en slik art som vi ble utsatt for,» sa musikerne.

Arutz Sheva

Dette innlegget ble publisert i Antisemittisme og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.