Brüssel brenner

Ran, drap, opptøyer, – Brüssel har opplevd en bølge av vold, som foreløpig kulminerte mandag 12. april med en rekke ran hvor tre personer ble skutt og drept. Diplomater og EU-parlamentarikere frykter for sin sikkerhet.

Selv om folk i Brüssel er blitt vant til sirener, spør de seg nå: hva har skjedd denne gangen? Mandag ble to gullsmedbutikker ranet, ranerne skjøt og drepte eieren i den ene, og såret sønnen hans i den andre. I arbeiderkvarteret Schaerbreek trakk gullsmeden en pistol og skjøt en av ranerne. Han ble drept. Litt før hadde politiet skutt og drept en kriminell på motorveien som går rundt byen.

Senere om kvelden ble det opptøyer i Saint Gilles i protest mot skytingen, og ca 30 personer tente fyr på biler og kastet stein og Molotovcocktailer mot en politistasjon. To overfall, tre døde, en gangsterjakt og opptøyer, alt på én dag. «Begeret er fullt» skrev handelsforeningen i et brev til bystyret.

 

Mandagens bråk var egentlig bare fortsettelsen på vold som har vart en stund. I «Europakvarteret» er man meget urolig etter en rekke voldelige angrep. Hundrevis av diplomater, lobbyister og politikere har blitt overfalt her de siste årene. Annemie Turtelboom, som er innenriksminister i Belgia, sier det finnes områder i byen, hvor politiet kan få kontroll kun hvis de bruker vannkanoner og bevæpning.

Detaljerte statistikker over ran finnes ikke, men det synes klart at byen med 35000 EU-embedsmenn, 2500 diplomater, tusenvis av lobbyister og representanter for diverse organisasjoner, med lommene fulle av kontanter og veskene fulle av iPhoner og laptoper, er attraktive mål for gangstere.

Neste uke vil statsminister i Belgia, Yves Leterme, møte representanter for byens myndigheter for å drøfte sikkerhetssituasjonen. Slike samtaler har man hatt opptil flere ganger før, uten at det har blitt nevneverdig forandring.

Og som ellers i verden – jødene blir utsatt for vold og trakassering i økende grad. Tirsdag kveld ble det påsatt branner tre steder i forsteder til Brüssel: Sint-Gillis, Anderlecht og Sint-Jans-Molenbeek. To biler og inngangen til en synagoge ble påtent. En molotovcocktail ble kastet inn i døråpningen, men naboer kom til og fikk avverget en større brann, så skadene ble begrenset. Naboene opplyste at brannen ble påsatt av en gruppe ungdommer som hadde rast rundt i nabolaget en stund og blant annet hadde satt fyr på noen søppelkasser.

DerWesten
Financial Times
Europenews
Snaphanen

Dette innlegget ble publisert i Innvandring og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.