3 «falne» prester flyktet til Filippinene

Alt for å unngå skandale

Den katolske kirkes tiltak og uttalelser i forbindelse med overgrep inngir ikke tillit. Ikke akkurat.

Det er begrenset hvor mye man orker å følge med på alle bortforklaringer og alt snikksnakk, men her viser i alle fall en undersøkelse som spenner over 21 land at 30 prester som alle har blitt beskyldt for overgrep, har blitt forflyttet til andre land. 3 av dem havnet i Filippinene, som jo er alt overveiende katolsk.

Undersøkelsen viser at noen av prestene flyktet fra politiets undersøkelser, og kom seg unna. Mange av dem har med barn å gjøre også på sine nye tjenestesteder. En av prestene som begikk overgrep i Los Angeles, havnet i Filippinene, hvor han fikk pengesjekker fra Den katolske kirkes representanter i USA, med beskjed om ikke å røpe avsender.

En prest i Canada ble dømt for seksuelt misbruk, og flyttet til Canada, hvor han ble dømt igjen i 2005, også for misbruk. En annen prest ble flyttet frem og tilbake mellom Irland og England, til tross for at han var pedofil og begikk overgrep mot unge gutter.

«Mønsteret er at når en prest kommer i trøbbel og loven kan bli involvert eller det begynner å bli fare for en skandale, så sender de dem til en tjeneste i et annet land,» sier Richard Sipe, en tidligere benediktermunk som er kritisk til det han kaller en praksis med å sende mistenkte og dømte overgripere rundt om i verden. «Alt for å unngå skandale.»

Joseph Skelton  var en 26 år gammel student på St. John Provincial Seminary i Detroit. I 1988 ble han dømt for seksuelle overgrep mot en 15 år gammel gutt, og fikk betinget med tre års prøvetid. Tjue år senere er han i full tjeneste i St. Vincent Ferrer kirkesogn, et avsides sted på Bohol, Filippinene, hvor han blant annet er en populær gospelsanger. Han gjorde ferdig studiene sine i Tagbilaran, hovedstaden på øya. Biskopen som ordinerte ham, sier han ikke ville gjort det om han visste at han var dømt for overgrep. Det hadde imidlertid vært snakk om hans feminine væremåte den gangen, erindrer han.

Erkebispedømmet i Detroit hadde imidlertid sendt et brev til bispedømmet i Tagbilaran, etter at han hadde blitt ordinert. Daværende biskop sier nå han ikke kan huske dette. Nåværende biskop sier at han skal sjekke, men at siden presten allerede er dømt er det neppe noe å gjøre. «Han har sonet sin straff, så hva er i veien for at han kan være der hvis han har gjort opp for seg?»

Tamayo, som begikk overgrep mot Rita Milla i Los Angeles, ble presset til å dra til Filippinene, viser rettsdokumentene. Milla hevdet at hun ble misbrukt av presten i en kirke i Carson i California da hun var 16. Da hun ble 18 hadde hun sex med presten, og senere ble hun introdusert for seks andre prester som også misbrukte henne. Hun var da blitt 18. I 1982 ble hun gravid med en av prestene, og Tamayo rådet henne til å ta abort. Senere ble dette omgjort, og han fikk henne til Filippinene for å føde barnet. Milla dro tilbake til California etter fødselen, gikk til sak mot erkebispedømmet og fikk en erstatning på $500.000.

Tamayo dro senere til Filippinene, og ba Milla om unnskyldning for å ha hatt sex med henne, før han døde i 99. I 2004 frigjorde Millas advokat papirene som viste at han hadde fått pengesjekker fra kirken.

Fra Manila Standard Today

Problemet er neppe at det er er flere overgripere eller mennesker som misbruker sin stilling for å få sex i Den katolske kirke enn ellers i samfunnet, men hva kirken selv gjør med disse tilfellene når det blir kjent. Det svekker en allerede frynset tillit til kirkens ledelse når slike detaljer kommer ut.

Dette innlegget ble publisert i Samfunn / politikk og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.