Det doble mirakel

Israels uavhengighetsdagIsraels 62. uavhengighetsdag

Det «doble mirakel,» Israels suverenitet, eksistens og kreativitet, er et «vitnesbyrd om den livskraft det jødiske folk er i besittelse av. Det er en bekreftelse på de dype kilder av håp som vi bærer inne i oss, og på den forbindelse vi har både til vår fortid og til vår fremtid.
Benjamin Netanyahu

Israel minnes alltid sine falne soldater først, den såkalte Yom Hazikaron, – og så, den påfølgende dag, feires Yom Ha’atzmaut, uavhengighetsdagen. Uavhengighetsdagen er til minne om opprettelsen av staten Israel foretatt 14. mai 1948 i Tel Aviv av David Ben Gurion, og avslutningan av det Britiske mandatet.

Den amerikanske president Barack Obama sendte en spesiell hilsen til Israels innbyggere på landets 62-års dag.

«Israel forblir vår viktige partner og strategiske nøkkelallierte i midtøsten, og jeg er trygg på at dette vårt spesielle forhold bare vil bli styrket i månedene og årene som kommer» sa han. «Det er sterke, ubrytelige bånd mellom oss, forsterket ved USA’s vedvarende engasjement for Israels sikkerhet.»

Presidenten pekte på at USA var det første land i verden som anerkjente etableringen av staten Israel, bare minutter etter at Israels statsminister David Ben-Gurion deklarerte Israels uavhengighet og slik realiserte den drømmen det jødiske folk hadde om en jødisk stat i deres historiske hjemland.

Obama sa, med tanke på de litt anstrengte diplomatiske forbindelsene for tiden: «Jeg ser frem til å fortsette vårt arbeid sammen med Israel for å oppnå omfattende fred og trygghet i regionen, inklusive en to-statsløsning, og til å arbeide sammen for å møte de trusler som truer Israel og resten av verden.»

«På denne dag vil vi enda en gang gi honnør for de ekstraordinære resultater Israels folk har oppnådd, og deres dype og ekte vennskap med det amerikanske folk. Jeg ønsker det beste for president Peres, statsminister Netanyahu og Israels borgere på denne dagen» avsluttet presidenten.

Den egyptiske president Hosni Mubarak gratulerte også landet med uavhengighetsdagen, og ga uttrykk for at han ønsket fredsforhandlingene med palestinaaraberne gjenoptatt, og opprettelse av en palestinsk stat side om side med Israel.

Reuven Rivlin, advokat og (Likud-)politiker, nå ordstyrer i Knesset, talte i nasjonalforsamlingen og hyllet Herzl for hans rolle ved sionismens fødsel. «Israels frelse kommer ikke fra profeter eller diplomater,» sa han, «men fra dem som hadde mot til å slutte å drømme og starte med å iverksette i stedet.» Rivlin manet Jerusalems borgere til mer inkludering og omsorg, og viste til Salme 122: «Byen var tett sammenføyet.»

Netayahu talte til jødene i utlendighet og pekte på at Israel egentlig er to mirakler, ikke bare ett: det første miraklet består i at staten ble dannet, Israels suverenitet, – et spredt folk, et folk praktisk talt overlatt til å dø, får igjen liv og folket gjenoppstår. Det andre miraklet er at Israel raskt ble den økonomisk ledende kraft i regionen, og et av de ledende land i verden, teknologisk sett. Israels kloke hoder og utrolige genialitet bryter frem på nær sagt alle områder: teknologi, medisin, kunst. Dette utbrudd av kreativitet lover godt for det jødiske folk og for hele menneskeheten.

Han pekte på at det «doble mirakel,» Israels suverenitet, eksistens og kreativitet, er et «vitnesbyrd om den livskraft det jødiske folk er i besittelse av. Det er en bekreftelse på de dype kilder av håp som vi bærer inne i oss, og på den forbindelse vi har både til vår fortid og til vår fremtid.»

Ynet
Jerusalem Post: 1, 2, 3

Dette innlegget ble publisert i Israel og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Det doble mirakel

  1. Det var en sa bra artikel! Jag är bara börjat med min blogg och jag hoppas att det kommer att vara lika bra som din. Hälsningar!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.