Skal kristne få lov å si «Allah» i Malaysia?
I Malaysia er det nå strid om bruken av ordet «Allah», man mener på mange måter at dette er «lakmustesten» på toleransen i det multireligiøse landet. Både kristne og muslimer har lenge bedt til «Allah.» (Allah er arabisk for «gud».)
Den romersk-katolske delen av befolkningen, ca 1,4 millioner mennesker har slitt i nærmere ti år for retten til å bruke navnet. Striden opprører befolkningen, og har mange aspekter i tillegg til det religiøse. Både politiske, språklige og etniske skiller kommer til syne ettersom saken skrider frem.
Sist i fjor vant den romersk-katolske kirken saken i malaysisk Høyesterett, som ved denne dommen overkjørte regjeringens forbud. Dommen utløste en hel del mindre protester fra malaysiske muslimer, og en flom av angrep på romersk-katolske kirker, et sikh-tempel og tre moskeer, av det man antar er muslimske agitatorer. Regjeringen på sin side mener forbudet er viktig for nasjonal sikkerhet, og har anket dommen.
I nabolandet Indonesia er Allah helt vanlig i bruk av de kristne, og ellers også i Midtøsten.
Regjeringen mener de kristnes bruk av «Allah» øker faren for at muslimer kan konvertere, noe som i islam er strengt forbudt. De er dominert av United Malays National Organization (UMNO), og hevder man ikke kan sammenligne situasjonen i Malaysia med Indonesia. 55% av malayene er muslimer.
Den kristne kirken sitter på en Latin-Malaysisk Bibel fra 1619, som allerede så tidlig oversatte Gud med ordet «Allah».