Clinton med kraftig advarsel

USA’s utenriksminister Hillary Clinton kom i en tale torsdag med en advarsel til Iran og Syria. – Israel står overfor en av de hittil største utfordringer i landets historie, særlig fra Iran, Syria og grupper som Hizbollah i Libanon, og Hamas på Gazastripen.  Disse skal vite at det får konsekvenser å true den jødiske staten. Clinton brukte også talen til å bekrefte at båndene mellom USA og Israel er ”urokkelige.”

Clinton talte i den Amerikanske Jødiske Komité i Washington torsdag, og denne talen var den sittende administrasjonens hittil siste bekreftelse på at landets bånd til Israel er sterke til tross for uenighetene den siste tiden. ”Disse truslene mot Israels sikkerhet er virkelige, – de vokser, og det kreves handling” sa hun, og bekreftet at USA vil gjøre det landet kan for å få dem til å snu.

Etter at Israels statsminister Benjamin Netanyahu var i Washington nylig, har det diplomatiske forholdet landene imellom vært noe spent. USA har en meglerrolle ved sin spesialutsending Mitchell, og har selvsagt et enormt forventingspress over seg, til tross for mange meglingsforsøk gjennom årene. Det rapporteres at president Barack Obama krever stopp av Israels nybygging i Øst-Jerusalem, mens Israel på sin side mener ingen kan sette betingelser før man setter seg ned og forhandler. Landet påpeker dessuten at Øst-Jerusalem uansett er utenfor de avtaler man tidligere har inngått.

Som kjent har Israel beskyldt Syria for å forsyne Hizbollah med Scud-raketter, noe som ville øke terroristgruppens muligheter drastisk til å ramme mål inne i Israel. Syria benekter våpentilførselen, mens Hizbollah på sin side verken benekter eller bekrefter noe. Både Damaskus og Beirut hevder at Israel kommer med beskyldninger for å legge grunnen for et angrep, ”militær aggresjon.”

Hillary Clinton advarte Syria kraftig og sa at ”President Assad tar avgjørelser som kan bety krig eller fred for regionen.” Clinton sa også at et Iran med atomvåpen ville destabilisere regionen noe kraftig.

Kilder: Haaretz, Ynet, Jerusalem Post, BBC, Aljazeera m.fl.

Dette innlegget ble publisert i Nytt og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.