Tintin i fare

Tintin i CongoMin barndoms helt Tintin er i fare.

Kan man i fullt alvor, i 2010, i Vesten, for det første gå til anmeldelse av en gammel tegneseriehelt, skrevet for en helt annen tid enn i dag, og for det andre ta anmeldelsen alvorlig? Tydeligvis. I Belgia er forlaget Moulinsart stilt for retten fordi en kongoleser har saksøkt dem.

For tre år siden saksøkte kongoleseren Bienvenu Mbutu Mondondo forlaget for én euro, og han krevde at det andre heftet i serien – Tintin i Kongo (1930-31) – må forbys fordi det er rasistisk. Rettens kjennelse er ventet i dag.

– Denne boken inneholder rasistiske og fremmedfiendtlige ord som underbygger ideen om at den svarte mann er underlegen den hvite. Svarte fremstilles som dumme og late. Tegneserien får folk til å tro at svarte ikke har utviklet seg, sier Mondondo.
Aftenposten

Mondondo sier det han egentlig kritiserer, er ideologien bak koloniseringen av Kongo. Mannen har nok neppe fått skikkelig med seg at det faktisk er 50 år siden Kongo ble fritt. 

Sånn helt seriøst: har vi ikke nok av utfordringer i samfunnet? Ordentlige sådanne?

Dette innlegget ble publisert i Innvandring og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.