Overflod i Gaza

Store mengder mat på markedene i GazaMens aktivister kjører sitt pr-løp for å «bringe humanitær hjelp» til befolkningen i Gaza kan det være greit å få med seg at Israel har opprettholdt en humanitær korridor som har vært benyttet av internasjonalt anerkjente organisasjoner som FN og Røde Kors.  I løpet av de siste 18 månedene har det blitt overført ikke mindre enn én million tonn varer, noe som tilsvarer ca ett tonn mat for hver eneste innbygger i Gaza.

Den offisielle websiden til Det israelske utenriksdepartementet bringer interessante detaljer som setter den pågående båtaksjonen i et underlig lys. Ikke for oss som kjenner til hvordan det fungerer, men for andre må da dette være ganske rart å lese. Det er ingen matmangel i Gaza. Millioner av dollar blir kanalisert gjennom det private humanitære apparatet i Israel sørger for at det er rikelige mengder mat på markedene. Seks dager i uka, året rundt.

Store mengder varer som barnemat, hvete, kjøtt og andre ferskvarer blir transportert inn i Gaza til tross for terroren fra Hamas. Gjødsel som ikke kan brukes til bombeproduksjon, settepoteter, egg for reproduksjon, bier og utstyr for blomsterindustrien er blant ting som blir nevnt.

I 2009 ble ikke mindre enn 780.000 tonn mat og varer ført inn i Gaza. Bilder i lokale aviser vise markeder som bugner av frukt, grønnsaker, krydder, ost, brød og kjøtt til å brødfø de 1,4 millioner Gazanerne.

I første kvartal av 2010 ble 94.500 tonn varer transportert over grensen av 3.676 lastebiler, 48.000 tonn av dette var matvareprodukter, 40.000 tonn var hvete, 2.760 tonn ris, 1.978 tonn klær og sko, 553 tonn melkepulver og babymat.

I løpet av en typisk uke koordinerer IDF transport for hundrevis av lastebiler med ca 15.000 tonn varer. Under muslimenes høytider økes tilførslene, og under Rahmadan og Eid al-Adha ble det innført over 11.000 kveg til Gazastripen.

I tillegg får enhver som trenger det, medisinsk hjelp fra Israel. Ingen blir nektet, med unntak av kjente terrorister. Men dersom Hamas nekter pasienten å dra til Israel, er det ingen ting israelske myndigheter kan gjøre. Hver måned går ca 200 personer med medisinsk bakgrunn over grensen for å hjelpe. I tillegg hjelper Israel til med å koordinere medisinsk hjelp fra jordanske leger. I 2009 dro 10.544 pasienter fra Gaza til Israel for å få medisinsk behandling. I tillegg var det 382 tilfeller der pasienter ble bragt til Israel for nødhjelp.

Hadassah medisinske organisasjon i Jerusalem bevilger hvert år 3 millioner amerikanske dollar til medisinsk behandling i Israel for palestiner-arabere.

Det hører også med til historien at siden 2005 har palestiner-arabere misbrukt det medisinske hjelpesystemet 20 ganger for å utøve terror.

Det er også store tall når det gjelder bygging av infrastruktur. Israel har måttet innføre restriksjoner på betong og sement fordi Hamas bruker dette til å lage sine rakettutskytningsramper og bunkere, men i kontrollerte former har store kvanta sement, betong, armeringsjern og andre bygningsmaterialer blitt innført. I mai 2010 hjalp Israel til med å bygge opp igjen et ødelagt sykehus mot forsikringer fra franskmenn på stedet om at materialene skulle brukes utelukkende til dette prosjektet.

Ellers nevnes både elektrisitet, vanningsutstyr og økonomisk hjelp i Utenriksdepartementets artikkel. På slutten er det en statistikk som skulle være noe overraskende, sett på bakgrunn av det bildet media gir av Israel.

– Forventet levealder på Gaza er 73,86 år. Dette er bedre enn Estland, Malaysia, Jamaica og Bulgaria.
– Barnedødeligheten er 17,71,  lavere enn Kina, Jordan, Libanon og Thailand.
– Fødselsraten er rundt fem barn pr. familie. Dette er det samme som i mange afrikanske land som Rwanda og Senegal.
– Palestinske barn får samme subsidierte helsestell som israelere, men til 10% av kostnadene for samme behandling i USA.
– Israel subsidierer og koordinerer skolevesen og utstyr.
– 20% av befolkningen i Gaza har sin egen PC. Dette er mer enn i Portugal, Brasil, Saudi Arabia og Russland. De har tilgang til ADSL fra en av fire leverandører.
– 70% av befolkningen har sin egen TV og radio med tilgang til sendinger fra PA eller Israel.
– Befolkningen i Gaza har et godt tilbud på mobiltelefontjenester, fra to leverandører, enten PalTel (Jawwal) eller det israelske Cellcom. Ifølge en USAID-rapport har 81% av husholdningene i Gaza en mobiltelefon. Jawwal, som er eid av PA, har mer enn én million abonnenter.

Til tross for faren for terrorisme gis det adgang til reiser, både for gjester inn i Gaza, og for utreise, som pilgrimsreiser, diplomati, handel, sport og utdannelse.

Behind the Headlines: The Israeli humanitarian lifeline to Gaza.

Les også (tekst rettet)
IsraelNationalNews: «Blockaded» Gaza is Awash in Goods.
Tallene er så ekstreme at spørsmålet har blitt stilt: Hvorfor gjør Israel så mye for en enhet som det er i væpnet konflikt med?

IsraelNationalNews: The Myth of the Gaza Blockade

VG: Norsk aksjonist: Forberedt på konfrontasjon

Dette innlegget ble publisert i Israel og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.