Hvorfor ingen dialog med Hamas?

Leder for Hamas, Khaled Mashaal, kalte fredag Israel for «hinderet for fred i Midtøsten» og insisterte på at USA skulle «innse realitetene og ikke legge press på palestinsk eller arabisk side.» Han uttalte at hans organisasjon ikke hadde noen problemer med USA, – «det er en storartet stat», – men at «dersom USA ønsker demokrati og menneskerettigheter må de gi de samme rettighetene til alle mennesker i regionen. USAs støtte til Israel er problematisk.»

Forøvrig sterkt sagt av lederen for en ikke-demokratisk, sterkt islamsk fundamentert organisasjon.

Mashaal uttalte seg sterkt kritisk til USAs isolasjon av Hamas. Han mente USA «burde ha direkte dialog med Hamas uten mellommenn … hvorfor tror [USAs Midøsten-utsending George Mitchell] at han kan lykkes i å få fred i Midtøsten uten dialog med Hamas?»
Kanskje det har noe med Hamas’ charter å gjøre? Utdrag følger:
6. Hamas er en palestinsk bevegelse, som ønsker «å reise Allahs banner over hver tomme [jord] av Palestina» [Hamas inkluderer staten Israel i Palestina]. «Bare under Islams skygge kan folk i alle regioner leve sammen i trygghet og sikkerhet for deres liv, eiendom og rettigheter.»
7. Hamas er en «universell» bevegelse. «Hamas er en av lenkene i Jihad-kjeden i konfrontasjonen med den zionistiske invasjonen.» [Det nevnes eksempler på muslimske krigere som har kjempet mot jødene helt fra 1936.]
«Hamas har sett frem til å iverksette Allahs løfte, samme hvor lang tid det vil ta.» Løftet ble gitt ved Muhammed:
«Tiden vil komme når muslimer vil kjempe mot jødene (og drepe dem); inntil jødene skjuler seg bak stener og trær som vil rope: O muslim! Det er en jøde som skjuler seg bak meg. Kom og drep ham!»
11. «Hamas tror at Palestina har vært en et islamsk landområde (waqf) gjennom generasjoner og inntil Oppstandelsens dag.»
«Ingen kan gi avkall på det eller deler av det, eller forlate det eller deler av det.» Selv ikke alle arabiske og palestinske ledere til sammen kan oppgi det.
«Dette gjelder for alle land som er erobret av Islam med makt.»
13: Hamas setter seg mot alle «såkalte fredsløsninger og internasjonale konferanser for å løse det palestinske problem».»Det er ikke noen annen løsning på det palestinske problem enn Jihad.«
Konklusjonen kan kun bli: Hamas må endre seg. Fra å ikke akseptere Israels tilstedeværelse i området, til å akseptere den jødiske stat, og så sette seg ned og forhandle om fred.
Ellers vil det ikke bli noen fred, og Israel vil måtte fortsette å forsvare seg.
Dette innlegget ble publisert i Israel og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.