Trygt å ha Jan Egeland

NTB bringer en undersøkelse fra magasinet Mandag Morgen som viser at 61% av de spurte mener at konflikter mellom den vestlige og muslimske verden er en stor trussel. I fjor svarte 55% det samme.

Men sånn er det ikke, mener Jan Egeland, direktør i NUPI å vite. Han har et annet syn på det. Det er de kriminelle som truer verdensfreden. Narkotikakartellene truer oss, terrortrusselen er «minimal i forhold.»

Hva skal man si når man blir stilt overfor en slik apostel? Jans milde smil stråler mot oss fra bildet, ikke ulikt våre kjære biskopers. Mennesker får ofte en egen glans i ansiktet når man har løsningen på alt, jeg kjenner det fra min egen oppvekst. Dette trygge «jeg har levd en stund, jeg»-blikket. Retorikken er nesten religiøs, og minner sterkt om Aftenpostens Harald Stanghelles, begge to er i sine egne øyne tydelig et slags orakel i vanskelige tider, en nødstasjon for forskremte nordmenn, et sted hvor vi alle kan søke til i nødens stund og få noen dråper livsens vann så vi får trøst og styrke. En slags ydmyk allviter.

Det er noe med disse allviterne. Vi har mange av dem, de finnes i polikken, du finner mange av dem blant akademikerne – de vet jo best siden de har lest en masse – og i media. I sin allviten har de en stor og viktig livsoppgave, nemlig å berolige oss andre, ikkeallviterne.

Så tar de da altså feil de 61% som frykter islam. Vi, får jeg si, for jeg frykter islam.

Det er mange slags frykt. Jeg vet at terrorister kan dukke opp nær sagt hvor som helst, på fly, i land der det er konflikter mellom muslimer og andre, på Grønland i Oslo kanskje, – eller de kan snuble over mine islamkritiske skriverier og finne ut hvor jeg bor og komme for å drepe meg. Eller skremme meg.

Jeg er ikke redd dem. Men jeg frykter terror. Jeg reiser, jeg beveger meg inne iblant dem, jeg går gjerne på muslimsk kafe rett ved siden av en moské, jeg har vært i moskéer flere ganger til og med. Finnes ikke redd. Men jeg frykter dem. Det er en forskjell. Det er ikke en irrasjonell frykt som lammer meg, de jævlene skal ikke skremme oss og få samfunnet til å stoppe opp, men vi skjønner jo hvorfor vi må stå i kø gang på gang når vi bytter fly i utlandet og hvorfor vår mindreårige datter blir utsatt for en pågående kroppsvisitering til tross for sitt uskyldige, skandinaviske utseende.

Jeg er ikke redd for å si hva jeg mener om islam. Ingen muslim i verden skal få meg til å slutte å mene at islam er en totalitær politisk religion som undertrykker og hindrer andre i å tro og å mene hva de vil, og som undertrykker og forskjellsbehandler kvinner, seksuelle og etniske minoriteter, og som i høy grad fremmer antisemittisme. Men jeg har jo en reell frykt for at de en dag skal finne ut at jeg hater religionen deres, guden deres og hans sendebud Muhammed og alt de står for som pesten. Alle vet jo hva de er i stand til. Når man lever i 2010 og ikke er blind på begge øynene har man opplevd og sett litt av det intense hatet de har overfor alle de definerer som «fiender». Har man i tillegg lest om islam, Midtøsten, og engasjert seg i emner som har med dette å gjøre i et tiår vet man svært godt hva dette er.

Og så skal Jan Egeland fortelle meg at vi tar feil. Det er latterlig. At vi skulle være mer redd for krigen narkotika-kartellene fører, er en flau vits. Men det sier noe om klimaet der Egeland ferdes. Det sier noe om hvor virkelighetsfjerne de er.

Velkommen til verden, Jan Egeland. Et bittelite utvalg, bare fra de siste dagene. Men de som skriver slike nyheter, er jo selvsagt islamofobe:

4. desember 2010: Flere sivile drept og over hundre skadet av muslimske selvmordsbombere i Bagdad, Irak.
4. desember 2010: Flere sivile, deriblant en buddhist, skutt ned og drept av muslimske geværmenn. Thailand.
5. desember 2010: Fire «hellige muslimske krigere» skyter og dreper et eldre kristent ektepar i sitt hjem. Bagdad, Irak.
6. desember 2010: Diverse muslimske selvmordsbombere dreper amerikanske soldater og drøssevis av sivile uskyldige. Afghanistan.

VG: Seks av ti frykter muslimkonflikt

Se også
Islam – the Religion of Peace (and a big stack of dead bodies)

Dette innlegget ble publisert i Innvandring, Islam, Terrorisme og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.