Selvforsvar: Desperat handling?

Forsvarsminister (les ordet langsomt med trykk på første stavelse: forsvar…) Grete Faremo skal «etter alt å dømme vurdere å gi norske sjøfolk våpen for å forsvare seg (!) mot piratvirksomheten utenfor Somalia,» melder NTB i VG i dag.

Så langt alt bra. Straffeloven sier følgende:

§ 48. Ingen kan straffes for Handling, som han har foretaget i Nødverge.       Det er Nødverge, naar en ellers strafbar Handling foretages til Afvergelse af eller Forsvar mod et retsstridigt Angreb, saafremt Handlingen ikke overskrider, hvad der fremstillede sig som fornødent hertil, og det i Betragtning af Angrebets Farlighed, Angriberens Skyld eller det angrebne Retsgode ei heller maa agtes ubetinget utilbørligt at tilføie et saa stort Onde som ved Handlingen tilsigtet.

       Hvad ovenfor er bestemt om Afvergelse af retsstridigt Angreb, kommer ogsaa til Anvendelse med Hensyn til Handlinger, der foretages i Hensigt at iverksætte en lovlig Paagribelse eller hindre, at Straf- eller Varetægtsfanger rømmer.

       Har nogen overskredet Grænserne for Nødverge, er han dog straffri, hvis Overskridelsen alene har fundet Sted paa Grund af en ved Angrebet fremkaldt Sindsbevægelse eller Bestyrtelse.

Men partikollega Laila Gustavsen er i utakt, med forsvarsministeren, med tiden og med Straffeloven. Gustavsen vil ha et samfunn der alle er snille med hverandre, later det til. En sandkasse, slik som SV vil ha, der det verste som kan skje er at store slemme Per kaster sand i ansiktet til Ole.

Men verden er ikke slik. Verden er slik noen ganger at du bare får én sjanse. Når en somalisk pirat eller ti står i båten din og har grepet noen av mannskapet som gissel, er det antagelig for sent. Sjansen hadde du da de var på vei ombord i skipet, – etter at du hadde gitt dem uttrykkelig beskjed om at de brøt loven og at de ville bli skutt dersom de fortsatte.

Partikollega og stortingsrepresentant Laila Gustavsen, som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen, er svært kritisk.

– Å gi skipene rett til å bevæpne seg er en desperat handling, mener hun.

Er altså en rett til å forsvare seg etter en bestemmelse som er nedfelt i Norsk lov, en desperat handling? Jeg tror ikke. Jeg tror det er en fornuftig, veloverveid, nødvendig handling som er etterlengtet og kommer i seneste laget allerede.

Dette innlegget ble publisert i Samfunn / politikk og merket med , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Selvforsvar: Desperat handling?

  1. Antipirat sier:

    Jeg er helt enig med deg. Du har skrevet et godt innlegg. Det å ha væpned vakter på skip er da ikke så barbarisk eller desperat. Vaktene skal jo kun skyte når skipet blir angrepet direkte av væpnede pirater. Er det egentlig så ille det da. Får nesten inntrykk av at det er de væpnede vaktene som kun handler i selvforsvar som er forbryterene, og ikke de hensynsløse og blodtørstige piratene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.