Muslimer har mye å lære bort til resten av verden

Under denne overskriften publiserer Dagbladet et intervju med CNN-reporteren Jonathan Mann i forbindelse med Nobelprisutdelingen. Prisen gikk som kjent til muslimen Muhammad Yunus.

Muslimer er mennesker som alle andre, der finnes ressurspersoner blant dem som blant ikke-muslimer. Yunus har helt klart gjort et mesterstykke, og har lykkes i å få mang en fattig familie på beina ved sine mikrolån. Særlig kvinners stilling i samfunnet styrkes på denne måten. At det trengs i disse deler av verden er det ingen tvil om. Slik sett har Mann rett. Yunus er muslim, og har som menneske noe å lære verden.

Men spørsmålet er om det er på grunn av islam, eller på tross av. Nå er det klart at årets fredspristildeling er et klart politisk valg, og er også ment som en “invitasjon til . . . → Les mer: Muslimer har mye å lære bort til resten av verden

Truet til taushet

Det er ingen tvil om at terrorisme nytter. For min del tror jeg Muhammed-saken var en prøveballong, en test rett og slett. Hva skjer om vi presser dem maksimalt?

Ja, hva skjedde? Vi krøp. Først lot nærmest hele Norge tilhengere av en kultur og en religion dirigere hva som skulle publiseres i norske medier. Et samfunn som er lysår fra det vi forbinder med essensielle menneskerettigheter som almenn stemmerett, like vilkår i samfunnet for kvinner og menn, et samfunn som taler med vold, ild og drap, men likevel bruker ord som respekt og toleranse med stor selvfølgelighet.

Én mann hadde ryggrad nok til å tale Roma midt imot, og endte opp med hele belastningen fra krapylene, lenge så å si alene. Liten, for ikke å si ingen moralsk støtte å få av . . . → Les mer: Truet til taushet